Banken tot wel 60% korting! Vandaag kopen, vanavond zitten.

Home Scheidingsteken tussen kruimels Blog Scheidingsteken tussen kruimels Huisdieren Scheidingsteken tussen kruimels Een kat die plast op de bank? 3x oorzaak én oplossing

Een kat die plast op de bank? 3x oorzaak én oplossing

kat die plast op de bank

Een kat die de kattenbak negeert en overal in huis plast: het roept frustratie en ongemak op. Natuurlijk is het zielig voor de kat maar het vraagt daarnaast veel van jouw tijd. Want dat plasje op de keukenvloer ruim je in een paar minuten op. Maar wat als jouw kat keer op keer op de bank plast? Gelukkig ben je niet de enige met dit probleem. Dit zijn drie oorzaken. En we bieden meteen oplossingen.

Kat die op de bank plast? Dit zijn 3 oorzaken. En we bieden meteen oplossingen.

1. Blaasontsteking

Oorzaak: Plast jouw kat plots op de bank en op andere ongewenste plekken? Dan is een blaasontsteking misschien de boosdoener. In veel gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door stress of ziekte. Een derde van de katten krijgt een blaasontsteking door blaasgruis of blaassteen.

Oplossing: Helaas gaat een ontsteking van de blaas niet zomaar over. Breng jouw lieveling naar de dierenarts en laat daar de urine onderzoeken. Mogelijk is een echo of extra onderzoek nodig.

Een terugkerende blaasontsteking bij katten is niet snel op te lossen. Om de schade in je woning te beperken, kun je meerdere kattenbakken neerzetten. Dek stoffen meubels tijdelijk af of laat alleen de (kunst)leren meubels staan. Die zijn makkelijk schoon te houden.

2. Territorium

Oorzaak: Plast jouw kater regelmatig op de bank, de deurmat of op stoelen? Dat is gedrag dat we ook wel sproeien noemen. De kat bakent op deze manier zijn territorium af.

Oplossing: Castreren maakt direct een einde aan sproeien. Wil je dat niet? Dan is het aan jou het de kat af te leren. Maak de plek schoon en zet op de plasplek de kattenbak. Als je huisdier de bak dan gebruikt, verplaats je die elke dag een stukje verder naar de plek van jouw voorkeur. Uiteindelijk leert de kat naar de bak te gaan en niet meer te sproeien.

Is jouw bank keer op keer de plek waar het misgaat? Experimenteer dan eens met geweven stoffen. Een variant die resistent is tegen vochtvlekken is de oplossing voor natte plekken op jouw bank.

kat plast op bank

Probeer onze stoffen bij één van de Seats and Sofas Megastores uit.

3. Gedragsprobleem

Oorzaak: Plast jouw kat op de bank of op bed en ben je net verhuisd? Dan kan het daardoor komen. Grote veranderingen in de leefomgeving kan een kat angstig en gestrest maken. Dat geldt ook voor een gezinslid dat uit huis gaat of als er iets verandert in je eigen routine en ritme.

Oplossing: Ban het ongewenste gedrag uit door dit te negeren. Plast de kat op de bank, maak het dan schoon maar geef het dier daarna geen aandacht meer. Stimuleer daarnaast goed gedrag. Koop fijn kattengrit dat zacht aan zijn pootjes is, schep de bak dagelijks leeg en speel met de kat als hij in (de buurt van) de bak heeft geplast.

Houd je meubel schoon met de onderhoudsproducten van Seats and Sofas of overweeg herstoffering van de plasplek met een vochtafdrijvende stof. Test het in onze Megastore.

Houd je meubel schoon met onze onderhoudsproducten.

kat plast op bank

De informatie die wij verstrekken is gericht op normaal gebruik van een meubel. Seats and Sofas is niet verantwoordelijk voor schade door toedoen van een huisdier.